Van:
Mens Werk & hond, gevestigd te Almen, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 82288216
hierna te noemen: opdrachtnemer

Artikel 1 Definities

In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven:

  • Opdrachtnemer: de gebruiker van de algemene voorwaarden, Mens Werk & hond.
  • Opdrachtgever: de wederpartij van opdrachtnemer.
  • Opdracht of overeenkomst: de overeenkomst waarbij de opdrachtnemer zich jegens opdrachtgever verbindt de door deze opgedragen diensten te verrichten onder toepassing van de regeling. De overeenkomst en deze voorwaarden vormen samen een geheel;
  • Werkzaamheden: alle werkzaamheden waartoe opdracht is gegeven, of die door opdrachtnemer uit andere hoofde direct verband houdend met de opdracht worden verricht dan wel behoren te worden verricht, één en ander in de ruimste zin van het woord en in ieder geval omvattend de werkzaamheden zoals vermeld in de opdrachtbevestiging.
  • Gegevens/Bescheiden: alle door opdrachtgever aan opdrachtnemer ter beschikking gestelde zaken, waaronder stukken of gegevensdragers, alsmede alle in het kader van de uitvoering van de opdracht door opdrachtnemer vervaardigde zaken, waaronder stukken of gegevensdragers.

Artikel 2 Algemeen

  1. Deze algemene voorwaarden gelden voor iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen opdrachtnemer en een opdrachtgever waarop opdrachtnemer deze voorwaarden van toepassing heeft verklaard, voor zover van deze voorwaarden niet door partijen uitdrukkelijk en schriftelijk is afgeweken.
  2. De onderhavige voorwaarden zijn eveneens van toepassing op alle overeenkomsten met opdrachtnemer, voor de uitvoering waarvan derden dienen te worden betrokken.
  3. Eventuele afwijkingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen.
  4. De toepasselijkheid van eventuele andere voorwaarden van opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.
  5. Indien een of meerdere der bepalingen in deze algemene voorwaarden nietig zijn of vernietigd mochten worden blijven de overige bepalingen van deze algemene voorwaarden volledig van toepassing. Opdrachtnemer en opdrachtgever zullen alsdan in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige c.q. vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij indien en voor zoveel mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepaling in acht worden genomen.

Artikel 3 Aanbiedingen en offertes

  1. De door opdrachtnemer gemaakte offertes zijn vrijblijvend en kunnen vormvrij worden herroepen; zij zijn geldig gedurende 30 dagen vanaf dagtekening, tenzij anders aangegeven. Opdrachtnemer is slechts aan de offertes gebonden indien de aanvaarding hiervan door de wederpartij schriftelijk binnen 30 dagen wordt bevestigd, tenzij anders aangegeven. Wordt de aanbieding binnen de geldigheidstermijn aanvaard, dan behoudt opdrachtnemer zich het recht voor de aanbieding te herroepen binnen vijf dagen na ontvangst van de aanvaarding.
  2. Indien de aanvaarding (op ondergeschikte punten) afwijkt van het in de offerte opgenomen aanbod is opdrachtnemer daaraan niet gebonden. De overeenkomst komt dan niet overeenkomstig deze afwijkende aanvaarding tot stand, tenzij opdrachtnemer anders aangeeft.
  3. Aanbiedingen of offertes gelden niet automatisch voor toekomstige opdrachten.
  4. De opdrachtnemer mag eerst gebonden worden aan aanbiedingen, toezeggingen, wijzigingen en/of aanvullingen op bestaande overeenkomsten en prijslijsten, nadat en voor zover de desbetreffende stukken schriftelijk door de opdrachtnemer zijn bevestigd.
  5. Iedere nieuwe offerte dan wel daaraan verbonden voorwaarden treedt in de plaats van eventueel daaraan voorafgaande offertes. Offertes worden geacht te zijn gebaseerd op als dan beschikbare gegevens die door de opdrachtgever zijn verstrekt.
  6. De prijzen in de genoemde aanbiedingen en offertes zijn exclusief omzetbelasting en andere heffingen van overheidswege.
    De opdrachtnemer heeft het recht jaarlijks per 1 januari de prijzen en tarieven aan te passen. Een verhoging van de prijs en tarieven zal uiterlijk 1 maand daaraan voorafgaand schriftelijk aan de opdrachtgever worden meegedeeld. Eventuele kosten die de opdrachtnemer inmiddels heeft gemaakt of werkzaamheden die reeds zijn verricht, worden op basis van de oude tarieven aan opdrachtgever gefactureerd. Opdrachtgever is gehouden deze facturen te voldoen volgens onderhavige algemene voorwaarden.
  7. Een samengestelde prijsopgave verplicht opdrachtnemer niet tot het verrichten van een gedeelte van de opdracht tegen een overeenkomstig deel van de opgegeven prijs.

Artikel 4 Uitvoering van de werkzaamheden

  1. Opdrachtnemer zal de door haar te verrichten diensten naar beste inzet en vermogen, en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoeren. Deze verplichting heeft het karakter van een “inspanningsverplichting”, omdat het bereiken van het beoogde resultaat niet kan worden gegarandeerd.
  2. De uitvoering van de werkzaamheden geschiedt op het kantoor van de opdrachtgever, dan wel uit de vestigingsplaats van de opdrachtnemer of op een andere locatie voor zover overeengekomen.
  3. Indien en voor zover een goede uitvoering van de overeenkomst dit vereist, heeft opdrachtnemer het recht bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden onder verantwoordelijkheid van de opdrachtnemer.
  4. De opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens, waarvan opdrachtnemer aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan de opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst, tijdig in de gewenste vorm en op de gewenste wijze aan opdrachtnemer worden verstrekt. Indien de voor de uitvoering van de overeenkomst benodigde gegevens niet tijdig aan opdrachtnemer zijn verstrekt, heeft opdrachtnemer het recht de uitvoering van de overeenkomst op te schorten en / of de uit de vertraging voortvloeiende extra kosten volgens de gebruikelijke tarieven aan de opdrachtgever in rekening te brengen.
  5. De opdrachtgever is gehouden volledige medewerking te verlenen en de opdrachtnemer in staat te stellen de opgedragen werkzaamheden goed te kunnen verrichten. Dit houdt onder meer in:
    – dat de medewerkers van de opdrachtgever gedurende de overeengekomen tijd beschikbaar zijn;
    – dat inzage wordt verleend in alle relevante documenten en gegevens;
    – dat tijdig alle gegevens en inlichtingen worden verschaft die de opdrachtnemer noodzakelijk of nuttig acht;
  6. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, doordat opdrachtnemer is uit gegaan van door de opdrachtgever verstrekte onjuiste en / of onvolledige gegevens, tenzij deze onjuistheid of onvolledigheid voor opdrachtnemer kenbaar behoorde te zijn.
  7. Indien is overeengekomen dat de overeenkomst in fasen zal worden uitgevoerd kan opdrachtnemer de uitvoering van die onderdelen die tot een volgende fase behoren opschorten tot dat de opdrachtgever de resultaten van de daaraan voorafgaande fase schriftelijk heeft goedgekeurd.
  8. Indien door opdrachtnemer of door opdrachtnemer ingeschakelde derden in het kader van de opdracht werkzaamheden worden verricht op de locatie van opdrachtgever of een door opdrachtgever aangewezen locatie, draagt opdrachtgever kosteloos zorg voor de door die medewerkers in redelijkheid gewenste faciliteiten.
  9. Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor eventuele aanspraken van derden, die in verband met de uitvoering van de overeenkomst schade lijden en welke aan opdrachtgever toerekenbaar is.
  10. De door opdrachtnemer ingeschakelde derden voeren hun werkzaamheden uit binnen de grenzen van de opdracht.
    De verrichtingen en dienstverlening door deze derden ten behoeve van de opdrachtgever zullen worden verricht in het kader van de opdracht en heeft nimmer ten doel dat tussen de opdrachtgever en de desbetreffende derde een dienstverband ontstaat.
    De opdrachtnemer is en blijft contractpartij met de opdrachtgever en staat separaat in een (contractuele) relatie met genoemde derden.
  11. De opdrachtnemer kan na toestemming van de opdrachtgever extra werkzaamheden uitvoeren of doen uitvoeren indien:
    – deze werkzaamheden naar de mening van de opdrachtnemer noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de opdracht;
    – de noodzaak ervan blijkt nadat de overeenkomst is gesloten;
    – de opdrachtnemer onverwijld de opdrachtgever schriftelijke opgave doet over de aard en kosten daarvan;
    – een en ander plaatsvindt binnen de werking van de tussen partijen gesloten overeenkomst.
  12. Indien wijzigingen in wet/ of regelgeving door de overheid een aanpassing van de dienstverlening tot gevolg hebben, dan maken deze aanpassingen automatisch deel uit van de overeenkomst. Opdrachtnemer is gerechtigd eventuele hiermee samenhangende direct en indirecte extra kosten in rekening te brengen bij de opdrachtgever.

Artikel 5 Wijziging van de overeenkomst

  1. Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat het voor een behoorlijke uitvoering noodzakelijk is om de te verrichten werkzaamheden te wijzigen of aan te vullen, zullen partijen tijdig en in onderling overleg de overeenkomst dienovereenkomstig aanpassen.
  2. Indien partijen overeenkomen dat de overeenkomst wordt gewijzigd of aangevuld, kan het tijdstip van voltooiing van de uitvoering daardoor worden beïnvloed. Opdrachtnemer zal de opdrachtgever zo spoedig mogelijk hiervan op de hoogte stellen.
  3. Indien de wijziging van of aanvulling op de overeenkomst financiële en / of kwalitatieve consequenties zal hebben, zal opdrachtnemer de opdrachtgever hierover tevoren inlichten.
  4. Indien een vast honorarium is overeengekomen zal opdrachtnemer daarbij aangeven in hoeverre de wijziging of aanvulling van de overeenkomst een overschrijding van dit honorarium tot gevolg heeft.
  5. In afwijking van lid 3 zal opdrachtnemer geen meerkosten in rekening kunnen brengen indien de wijziging of aanvulling het gevolg is van omstandigheden die aan opdrachtnemer kunnen worden toegerekend.

Artikel 6 Contractduur; uitvoeringstermijn

  1. De overeenkomst tussen opdrachtnemer en een opdrachtgever wordt verstrekt voor de overeengekomen duur/opdracht, tenzij de aard van de overeenkomst anders voortvloeit of partijen uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeenkomen.
  2. Is binnen de looptijd van de overeenkomst voor de voltooiing van bepaalde werkzaamheden een termijn overeengekomen, dan is dit nimmer een fatale termijn. Overschrijding van een dergelijke termijn levert dan ook geen toerekenbare tekortkoming van opdrachtnemer en mitsdien geen grond voor ontbinding van de overeenkomst op. Opdrachtgever kan, bij overschrijding van een dergelijke termijn, wel een nieuwe, redelijke termijn stellen, waarbinnen opdrachtnemer de overeenkomst, behoudens overmacht, wel uitgevoerd moet hebben. Overschrijding van de nieuwe, redelijke termijn, levert wel een grond op voor ontbinding van de overeenkomst door opdrachtgever.

Artikel 7 Tarieven en kosten van de opdracht en overeenkomst

  1. Partijen kunnen bij het tot stand komen van de overeenkomst een vast tarief overeenkomen.
  2. Indien geen vast tarief wordt overeengekomen, zal het tarief worden vastgesteld op grond van werkelijk bestede uren. Het tarief wordt berekend volgens de gebruikelijke uurtarieven van opdrachtnemer, geldende voor de periode waarin de werkzaamheden worden verricht, tenzij een daarvan afwijkend uurtarief is overeengekomen.
  3. Het tarief is en eventuele kostenramingen zijn exclusief BTW en exclusief eventuele reiskosten.
  4. De over het tarief of de onkostenvergoeding verschuldigde belastingen en premies sociale verzekering zijn voor rekening van de opdrachtnemer. De opdrachtnemer vrijwaart de opdrachtgever voor eventuele aanspraken van de fiscus en/of de uitvoeringsinstelling voor niet-betaalde belasting en/of premies sociale verzekeringen met betrekking tot het overeengekomen honorarium en de onkostenvergoeding.
  5. De verschuldigde kosten worden maandelijks in rekening gebracht.
  6. Indien opdrachtnemer met de opdrachtgever een vast totaaltarief of uurtarief overeenkomt, is opdrachtnemer niettemin gerechtigd tot verhoging van dit totaaltarief of uurtarief.
  7. Voorts is opdrachtnemer gerechtigd prijsstijgingen door te berekenen indien zich tussen het moment van aanbieding en levering, de tarieven ten aanzien van bijv. lonen zijn gestegen.
  8. Bovendien mag opdrachtnemer het tarief verhogen wanneer tijdens de uitvoering van de werkzaamheden blijkt dat de oorspronkelijk overeengekomen dan wel verwachte hoeveelheid werk in zodanige mate onvoldoende werd ingeschat bij het sluiten van de overeenkomst, en zulks niet toerekenbaar is aan opdrachtnemer, dat in redelijkheid niet van opdrachtnemer mag worden verwacht de overeengekomen werkzaamheden te verrichten tegen het oorspronkelijk overeengekomen tarief. Opdrachtnemer zal de opdrachtgever in dat geval van het voornemen tot verhoging van het tarief in kennis stellen. Opdrachtnemer zal daarbij de omvang van en de datum waarop de verhoging zal ingaan, vermelden.
  9. Indien opdrachtgever de door opdrachtnemer kenbaar gemaakte verhoging van het tarief niet wenst te aanvaarden, is opdrachtgever gerechtigd binnen 30 werkdagen na de bedoelde kennisgeving de opdracht te annuleren tegen de in de kennisgeving van opdrachtnemer genoemde datum waarop de prijs- of tariefsaanpassing in werking zou treden. Als opzegtermijn geldt, mochten partijen niet tot overeenstemming komen, een termijn van 30 dagen na datum bezwaar.

Artikel 8 Betaling

  1. Betaling van facturen dient, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, voorafgaand aan de werkzaamheden plaats te vinden. Indien facturatie plaats vindt na aanvang van de werkzaamheden, dan dient betaling van het factuurbedrag door opdrachtgever te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum. Betaling kan uitsluitend in Euro plaatsvinden. Opdrachtgever heeft, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming, geen recht op korting of schuldvergelijking. Komt opdrachtgever haar betalingsverplichtingen niet of niet geheel na, dan is hij van rechtswege in verzuim en heeft opdrachtnemer, zonder nadere sommatie of ingebrekestelling, het recht vanaf de vervaldag alle werkzaamheden op te schorten, hetgeen de verplichtingen van de opdrachtgever tot betaling van het verschuldigde bedrag onverlet laat. Indien betaling ook na een eerste betalingsherinnering uitblijft, dan is opdrachtnemer gerechtigd de overeenkomst te beëindigen. De datum van beëindiging is de eerste dag waarop de werkzaamheden conform de overeenkomst waarop de factuur betrekking heeft, verricht hadden kunnen worden. Eventuele kosten die opdrachtnemer reeds heeft gemaakt of werkzaamheden die reeds zijn verricht, worden op basis van de oude tarieven aan opdrachtgever gefactureerd. Opdrachtgever is gehouden deze facturen te voldoen volgens de onderhavige algemene voorwaarden.
  2. Betwisting van de juistheid van de factuur, dan wel een onderdeel daarvan, schort de betalingsverplichting van de opdrachtgever niet op. Evenzo is het de opdrachtgever niet toegestaan zich op verrekening jegens opdrachtnemer te beroepen.
  3. Het is de opdrachtgever nimmer toegestaan haar rechten uit een overeenkomst met opdrachtnemer over te dragen of te verpanden aan derden, tenzij opdrachtnemer daarin uitdrukkelijk en schriftelijk toestemt.
  4. De bedragen in de facturen genoemd, dienen ineens in hun geheel betaald te worden. Voor niet volledige betalingen of betalingen in termijnen is schriftelijke toestemming van opdrachtnemer vereist.
  5. Alle betalingen zullen steeds en uitsluitend bestemd zijn tot en aangewend worden voor betaling van de oudste openstaande facturen. Na de vervaldag wordt de wettelijke rente in rekening gebracht, zonder dat ingebrekestelling is vereist.
  6. Is de opdrachtgever in verzuim of schiet hij op een andere wijze tekort in het nakomen van één of meer van zijn verplichtingen, dan komen alle redelijke kosten ter verkrijging van voldoening voor zijn rekening, zowel de gerechtelijke als de buitengerechtelijke.
  7. Indien de opdracht/overeenkomst is verstrekt door meer dan één opdrachtgever, zijn alle opdrachtgevers hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen zoals in dit artikel aangegeven (ongeacht de tenaamstelling van de declaratie).
  8. In geval van liquidatie, faillissement, beslag of surseance van betaling van de opdrachtgever zijn de vorderingen van opdrachtnemer op de opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar.

Artikel 9 Incassokosten

  1. Bij gebreke van tijdige betaling is de opdrachtgever van rechtswege in verzuim. Alsdan is door de opdrachtgever over het verschuldigde bedrag wettelijke rente verschuldigd, te rekenen vanaf 14 dagen na de factuurdatum tot aan de datum van betaling.
  2. Alle in redelijkheid gemaakte buitengerechtelijke (incasso)kosten, daaronder mede begrepen advocaat- en deurwaarderskosten, die de opdrachtnemer maakt als gevolg van niet-nakoming van de opdrachtgever van diens betalingsverplichtingen, als hiervoor bedoeld, komen ten laste van de opdrachtgever.
  3. Indien opdrachtnemer hogere kosten heeft gemaakt, welke redelijkerwijs noodzakelijk waren, komen ook deze voor vergoeding in aanmerking.
  4. Opdrachtgever is over de gemaakte incassokosten wettelijke rente verschuldigd.

Artikel 10 Onderzoek, reclames

  1. Reclames met betrekking tot de verrichte werkzaamheden en/of het factuurbedrag, dienen schriftelijk binnen 30 dagen na de verzenddatum van de stukken of informatie waarover de opdrachtgever reclameert, dan wel binnen 30 dagen na de ontdekking van het gebrek, indien de opdrachtgever aantoont dat hij het gebrek redelijkerwijs niet eerder kon ontdekken, aan opdrachtnemer te worden kenbaar gemaakt. De ingebrekestelling dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming te bevatten, zodat opdrachtnemer in staat is adequaat te reageren.
  2. Indien een klacht gegrond is, zal opdrachtnemer de werkzaamheden alsnog verrichten zoals overeengekomen, tenzij dit inmiddels voor de opdrachtgever aantoonbaar zinloos is geworden. Dit laatste dient door de opdrachtgever schriftelijk kenbaar te worden gemaakt.
  3. Indien het alsnog verrichten van de overeengekomen werkzaamheden niet meer mogelijk of zinvol is, zal opdrachtnemer slechts aansprakelijk zijn binnen de grenzen van artikel 13.
  4. Reclames als bedoeld in het eerste lid, schorten de betalingsverplichting van opdrachtgever niet op.

Artikel 11 Opzegging

  1. De opdrachtgever kan de opdracht te allen tijde beëindigen middels een schriftelijke opzegging gericht aan opdrachtnemer. Opdrachtnemer kan de opdracht beëindigen in geval van gewichtige redenen. Van gewichtige redenen is sprake indien veranderingen in de omstandigheden van dien aard zijn dat de opdracht billijkheidshalve dient te eindigen (bijv. als opdrachtnemer op goede gronden het vertrouwen in opdrachtgever heeft verloren).
  2. Indien de overeenkomst tussentijds wordt opgezegd door opdrachtgever is opdrachtgever alsdan gehouden tot betaling van de declaraties voor tot dan toe verrichte werkzaamheden. De voorlopige resultaten van de tot dan toe verrichte werkzaamheden zullen dan ook onder voorbehoud ter beschikking worden gesteld aan opdrachtgever.
  3. Indien de overeenkomst tussentijds wordt opgezegd door opdrachtnemer, zal opdrachtnemer in overleg met opdrachtgever zorgdragen voor overdracht van nog te verrichten werkzaamheden aan derden, tenzij er feiten en omstandigheden aan de opzegging ten grondslag liggen die aan opdrachtgever toerekenbaar zijn.
  4. Indien de overdracht van de werkzaamheden voor opdrachtnemer extra kosten met zich meebrengt, worden deze aan opdrachtgever in rekening gebracht.

Artikel 12 Opschorting en ontbinding

  1. Ieder der partijen is bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de overeenkomst te ontbinden, indien:
    – de wederpartij de verplichtingen uit de overeenkomst niet of niet volledig nakomt.
    – na het sluiten van de overeenkomst ieder der partijen ter kennis gekomen omstandigheden goede grond geven te vrezen dat de wederpartij de verplichtingen niet zal nakomen. In geval er goede grond bestaat te vrezen dat de wederpartij slechts gedeeltelijk of niet behoorlijk zal nakomen, is de opschorting slechts toegelaten voor zover de tekortkoming haar rechtvaardigt.
    – de wederpartij bij het sluiten van de overeenkomst verzocht is zekerheid te stellen voor de voldoening van zijn verplichtingen uit de overeenkomst en deze zekerheid uitblijft of onvoldoende is.
  2. Voorts is ieder der partijen bevoegd de overeenkomst te (doen) ontbinden indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de overeenkomst onmogelijk of naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet langer kan worden gevergd dan wel indien zich anderszins omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst in redelijkheid niet mag worden verwacht.
  3. De overeenkomst eindigt van rechtswege door overlijden van de opdrachtnemer. De overeenkomst eindigt niet door overlijden van de opdrachtgever.
  4. Indien de overeenkomst wordt ontbonden zijn de vorderingen van opdrachtnemer op de opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar. Indien opdrachtnemer de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt hij zijn aanspraken uit de wet en overeenkomst.
  5. Opdrachtnemer behoudt steeds het recht schadevergoeding te vorderen.

Artikel 13 Aansprakelijkheid

  1. Indien opdrachtnemer aansprakelijk mocht zijn, dan is deze aansprakelijkheid beperkt tot hetgeen in deze bepaling is geregeld.
  2. Indien een fout gemaakt wordt door opdrachtnemer doordat opdrachtgever hem onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt, dan is opdrachtnemer voor de daardoor ontstane schade niet aansprakelijk.
  3. Voor alle directe schade van opdrachtgever, op enigerlei wijze verband houdend met, dan wel veroorzaakt door niet, niet tijdige of niet behoorlijke uitvoering van de opdracht, is de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer beperkt tot vergoeding van de directe schade tot maximaal de voor de opdracht gefactureerde vergoeding(en) exclusief BTW. Bij duurovereenkomsten is deze aansprakelijkheid voor opdrachtnemer beperkt tot het totaal van de door opdrachtnemer gefactureerde vaste vergoedingen voor deze overeenkomst in de kalendermaand waarin de aansprakelijkheid is ontstaan.
  4. Voor alle indirecte schade, waaronder begrepen, maar niet beperkt tot stagnatie in de geregelde gang van zaken in de onderneming van opdrachtgever, op enigerlei wijze verband houdend met, dan wel veroorzaakt door een fout in de uitvoering van de werkzaamheden door opdrachtnemer, behoudens opzet of grove schuld, is deze nimmer aansprakelijk.
  5. Opdrachtnemer heeft te allen tijde het recht, indien en voor zover mogelijk, de schade van opdrachtgever ongedaan te maken of te beperkingen door herstel, verbetering of het opnieuw leveren van het product of de dienst.
  6. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor beschadiging of teniet gaan van bescheiden tijdens vervoer of tijdens verzendingen per post, ongeacht of het vervoer of de verzending geschiedt door of namens opdrachtgever, opdrachtnemer of derden.
  7. In geval van mondelinge informatie en/of verzoeken, is opdrachtnemer niet aansprakelijk voor schade voortvloeiend uit misverstanden of onjuist of onvolledig overgekomen informatie.
  8. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade ontstaan door of voortvloeiend uit het niet, niet tijdig of niet volledig opvolgen van door haar gegeven adviezen. Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer in het bijzonder tegen vorderingen van derden wegens schade die veroorzaakt is doordat de opdrachtgever aan opdrachtnemer onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt, tenzij de schade veroorzaakt is door opzet of grove schuld van opdrachtnemer.
  9. Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer tegen alle aanspraken van zichzelf of van derden, indien opdrachtnemer vanwege de wet en/of zijn beroepsregels gedwongen is de opdracht terug te geven en/of gedwongen is medewerking te verlenen aan overheidsinstanties, welke gerechtigd zijn gevraagd en ongevraagd informatie te ontvangen, welke opdrachtnemer in de uitoefening van de opdracht vergaart.
  10. Opdrachtgever is verplicht alle maatregelen te treffen die nodig zijn om de schade, waarvoor hij opdrachtnemer aansprakelijk heeft gesteld, te beperken.
  11. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan:
    – de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden;
    – de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van opdrachtnemer aan de overeenkomst te laten beantwoorden, tenzij deze niet aan opdrachtnemer toegerekend kunnen worden;
    – redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden.
  12. De in deze voorwaarden opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid voor directe schade gelden niet indien de schade te wijten is aan opzet of grove schuld van opdrachtnemer of zijn ondergeschikten.

Artikel 14 Vrijwaringen

De opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor aanspraken van derden met betrekking tot rechten van intellectuele eigendom op door de opdrachtgever verstrekte materialen of gegevens, die bij de uitvoering van de overeenkomst worden gebruikt.

Artikel 15 Risico-overgang

Het risico van verlies of beschadiging van de zaken die voorwerp van de overeenkomst zijn, gaat op opdrachtgever over op het moment waarop deze aan opdrachtgever juridisch en/of feitelijk worden geleverd en daarmee in de macht van opdrachtgever of van een door opdrachtgever aan te wijzen derden worden gebracht.

Artikel 16 Overmacht

  1. Partijen zijn niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting, indien zij daartoe gehinderd worden als gevolg van een omstandigheid die niet is te wijten aan schuld, en noch krachtens de wet, een rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor hun rekening komt.
  2. Onder overmacht wordt in deze algemene voorwaarden verstaan naast hetgeen daaromtrent in de wet en jurisprudentie wordt begrepen, alle van buiten komende oorzaken, voorzien of niet-voorzien, waarop opdrachtnemer geen invloed kan uitoefenen, doch waardoor opdrachtnemer niet in staat is de verplichtingen na te komen. Werkstakingen in het bedrijf van opdrachtnemer worden daaronder begrepen.
  3. Opdrachtnemer heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen, indien de omstandigheid die (verdere) nakoming verhindert, intreedt nadat opdrachtnemer zijn verplichtingen had moeten nakomen.
  4. Partijen kunnen gedurende de periode dat de overmacht voortduurt de verplichtingen uit de overeenkomst opschorten. Indien deze periode langer duurt dan twee maanden is ieder der partijen gerechtigd de overeenkomst geheel of gedeeltelijk en met onmiddellijk ingang schriftelijk te ontbinden, zonder verplichting tot vergoeding van schade aan de andere partij.
  5. Voor zover opdrachtnemer ten tijde van het intreden van overmacht inmiddels gedeeltelijk zijn verplichtingen uit de overeenkomst is nagekomen of deze zal kunnen nakomen, en aan het nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte zelfstandige waarde toekomt, is opdrachtnemer gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte separaat te declareren. Opdrachtgever is gehouden deze declaratie te voldoen als ware het een afzonderlijke overeenkomst.

Artikel 17 Geheimhouding

  1. Beide partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van hun overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie.
  2. Indien, op grond van een wettelijke bepaling of een rechterlijke uitspraak, opdrachtnemer gehouden is vertrouwelijke informatie aan door de wet of de bevoegde rechter aangewezen derden mede te verstrekken, en opdrachtnemer zich ter zake niet kan beroepen op een wettelijk dan wel door de bevoegde rechter erkend of toegestaan recht van verschoning, dan is opdrachtnemer niet gehouden tot schadevergoeding of schadeloosstelling en is de wederpartij niet gerechtigd tot ontbinding van de overeenkomst op grond van enige schade, hierdoor ontstaan.

Artikel 18 Intellectuele eigendom en auteursrechten

  1. Onverminderd het overigens in deze algemene voorwaarden bepaalde behoudt opdrachtnemer zich de rechten en bevoegdheden voor die opdrachtnemer toekomen op grond van de Auteurswet.
  2. Alle door opdrachtnemer verstrekte stukken, zoals rapporten, adviezen, overeenkomsten, ontwerpen, schetsen, tekeningen, software enz., zijn uitsluitend bestemd om te worden gebruikt door de opdrachtgever en mogen niet door hem zonder voorafgaande toestemming van opdrachtnemer worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt, of ter kennis van derden gebracht, tenzij uit de aard van de verstrekte stukken anders voortvloeit. Het is de opdrachtgever niet toegestaan voornoemde stukken zonder toestemming van de opdrachtnemer aan derden ter hand te stellen, anders dan inwinning van deskundig oordeel omtrent de werkzaamheden van opdrachtnemer.
  3. Opdrachtnemer behoudt het recht de door de uitvoering van de werkzaamheden toegenomen kennis voor andere doeleinden te gebruiken, voor zover hierbij geen vertrouwelijke informatie ter kennis van derden wordt gebracht.

Artikel 19 Geschillen

  1. De rechter in de vestigingsplaats van opdrachtnemer is bij uitsluiting bevoegd van geschillen kennis te nemen, tenzij de kantonrechter bevoegd is. Niettemin heeft opdrachtnemer het recht het geschil voor te leggen aan de volgens de wet bevoegde rechter.
  2. Partijen zullen eerst een beroep op de rechter doen nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten.

Artikel 20 Toepasselijk recht

Op elke overeenkomst tussen opdrachtnemer en de opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing.

Artikel 21 Wijziging, uitleg van de voorwaarden

  1. Van toepassing is steeds de laatst bekendgemaakte versie c.q. de versie zoals die gold ten tijde van het tot stand komen van de overeenkomst.
  2. Opdrachtnemer is bevoegd in redelijkheid wijzigingen in deze voorwaarden aan te brengen. Deze wijzigingen treden in werking een maand na aankondiging van de wijzigingen en toezending van de tekst aan de opdrachtgever.

Vastgesteld te Almen op 1 april 2021